Doorgroeien in de agrarische sector: Sjors deed het

18 augustus 2022

Sjors Witt is bij uitstek het voorbeeld van iemand met doorgroeimogelijkheden in de agrarische sector. Hij had ambities, sprak die uit en pakte zijn kans toen die op zijn pad kwam. Zo groeide hij van vakantiemedewerker door tot bedrijfsleider bij Walkro.

“Ik wilde mezelf bij Walkro uitdagen”

In zijn nopjes

Sjors is als bedrijfsleider verantwoordelijk voor Fase 1, het mengen en fermenteren van de basisgrondstoffen. Dit is de eerste stap in het productieproces voor het maken van de champignoncompost. Sjors geeft leiding aan twaalf medewerkers, zodat alles op rolletjes loopt. “Ik stuur collega’s aan, maak de productieplanning en zoek alles uit, zoals de juiste hoeveelheid grondstoffen. Maar ik ben ook veel op de werkvloer, beoordeel de compost en maak een praatje met iedereen. Zo is mijn werk fijn in balans.” 

De bedrijfsleider krijgt ook veel energie wanneer hij een nieuwe generatie aan de slag ziet gaan. “Bij Walkro is iedereen welkom. We stimuleren kansen en vragen je er zelf wat van te maken. Zo geven we de nieuwe werknemers meer verantwoordelijkheid. We kijken echt naar iemands kracht en wat we daarmee kunnen.” 

Doorgroeien in de agrarische sector: iedereen kan het

Sjors was zelf ook ooit die ‘nieuwe generatie’. Hij ervaarde uit de eerste hand hoe je in de agrarische sector snel kunt doorgroeien als je ambities hebt. “Op mijn vijftiende kwam ik via mijn vader bij Walkro terecht. Hij is bedrijfsleider bij een kleinere locatie. Walkro zocht extra handen en ik wilde graag een leuk zakcentje verdienen. Eén plus één is twee, en ik ging aan de slag als vakantiewerker.”   

Al snel wist Sjors dat hij meer in zijn mars had. “Ik wilde mezelf bij Walkro uitdagen. Daarom gaf ik bij mijn toenmalige baas aan dat ik meer uit het werk wilde halen. Daar werd goed naar geluisterd: toen een collega vertrok en de rol van bedrijfsleider vrijkwam, kreeg ik die baan aangeboden.” Sjors haalt zijn hart op met die doorgroeimogelijkheden. “Je komt nu eenmaal op het punt dat je erover gaat nadenken wat je verder in je leven wilt bereiken.”  

“Walkro biedt mij de kans om het werk te combineren met een deeltijdstudie bedrijfskunde, en investeert zo letterlijk en figuurlijk in mijn kennis. Die kennis hoop ik straks toe te passen op het werk.” 

Mooi, milieubewust product

Champignoncompost is een echt cradle-to-cradleproduct: er is geen einde aan zijn levenscyclus. Na het eerste gebruik vormt het een nieuwe grondstof voor het volgende product. Niet meer ‘van de wieg tot het graf’, maar ‘van de wieg tot de wieg’. In dit geval wordt van het afvalproduct paardenmest een compleet nieuwe grondstof gecreëerd: verse voedingsbodem voor champignons. Een bijzonder en duurzaam proces. Dat vindt Sjors nu ook.  
 
“Eerst had ik niet veel affiniteit met de agrarische sector. Maar op een gegeven moment heb je door wat je werk betekent. Dat is mooi om te zien. Wat moet je anders met die afvalstoffen? Nu krijgen ze weer een functie en ik maak daarvan deel uit.” 

“Iedere dag leer ik nieuwe dingen, hoewel ik repeterend werk doe. Voor mij lijkt iets soms heel logisch, terwijl een nieuwe collega het voor het eerst ervaart. Zo kijk ik met een nieuwe blik naar de werkzaamheden.”

Met een fijn gevoel naar het werk

Dertig jaar geleden richtte Kees van der Kroon samen met de drie broers Walraven Walkro op. Inmiddels is het bedrijf uitgegroeid tot een van de grootste producenten van champignoncompost ter wereld. Er werken bijna 250 medewerkers. “Toch voelt het nu nog steeds als een hecht familiebedrijf”, vertelt Sjors. 

“Ondanks een flinke groei is het vertrouwde gevoel er nog steeds. Ik noem dit het wij-gevoel. Met persoonlijke aandacht en korte lijntjes. We staan altijd voor elkaar klaar.”

Direct solliciteren? Laat hier weten hoe we je kunnen bereiken, dan plannen we een gesprek!

    Nieuwsoverzicht