Een onverwachts leuke baan; procesoperator Sean vertelt

18 augustus 2022

Eerst voor je hobby paardrijden, nu met paardenmest werken. Dat had Sean niet verwacht. Toch luisterde hij naar zijn oud-collega’s: hij stapte over van een zomerbaantje in de vloerenbranche naar werken als fulltime procesoperator bij Walkro. Wat hij daar allemaal doet, bevalt hem goed.

Van paardenmest naar champignoncompost

Champignons groeien het lekkerst op de juiste bodem. Daar is goede compost voor nodig. Walkro verwerkt daarom wekelijks paardenmest tot tienduizend ton hoogwaardige champignoncompost. Dit is een uitvoerig proces met verschillende fases waar Sean alles van weet. 

“In Fase 1 mengen we de basisgrondstoffen – paardenmest, kippenmest, gips en proceswater – en fermenteren we die tot compost. In Fase 2 pasteuriseren we die in de zogenaamde tunnels. In Fase 3 voegen we graan met champignonschimmel toe, wat ‘enten’ heet. De compost gaat dan doorgroeien. Als dat gebeurd is is ons totale productieproces klaar en leveren we het met onze vrachtauto’s af om champignonkwekers blij te maken.” 

Wat doet een procesoperator bij Walkro?

Om dit uitgebreide proces goed te laten verlopen en het te bewaken, is een procesoperator geen overbodige luxe. Gelukkig is Sean daar. Maar wat doet een procesoperator precies?  
 
“Als procesoperator bij Walkro houd ik me vooral bezig met Fase 2 en 3. Daar komt een hoop bij kijken: van tunnels vullen tot vrachtwagens laden. Ik houd alles in de gaten en stuur bij waar nodig. Die afwisseling maakt het werk extra leuk.” 

“Overweeg je procesoperator bij Walkro te worden? Dan moet je niet bang zijn voor hard werken. Soms moet je de handen uit de mouwen steken, maar voor doorpakkers loont het echt.” 

Geen dag is hetzelfde

De dag begint voor Sean om kwart voor zes en eindigt wanneer het werk klaar is. Dat kan om vier uur zijn maar ook om zes uur. Een beetje flexibel moet je als procesoperator dus wel zijn, zeker met de uitdagingen die je dagelijks tegenkomt. Volgens Sean is dit precies wat het werk zo interessant maakt. 
 
“Het is heel dynamisch werk. De ene keer sta je de hele dag te enten, de andere keer sta je de hele dag te laden. In het proces kan er zomaar wat misgaan; dan moet je snel schakelen en met oplossingen komen.” 

Alleen voor echte aanpakkers

Als je weet wat procesoperators allemaal doen, dan ontdek je dat daarbij een serieuze verantwoordelijkheid komt kijken. Gelukkig werken zij samen in een klein, hecht team vol aanpakkers. Voor al het harde werken krijg je zeker een hoop terug. Niet alleen een gezellige club collega’s, maar ook persoonlijke aandacht en de kans om jezelf te ontwikkelen en door te groeien. 
 
“We zijn maar met een klein team en er hangt een fijne sfeer. Iedereen kan het goed met elkaar vinden en de pauzes zijn gezellig. Je werkt veel zelfstandig, maar bijvoorbeeld bij het enten werken we echt samen, want de machines moeten blijven draaien. Dan nemen we om de beurt pauze. Ja, je moet bij ons wel echt willen werken en je handen vuil durven maken. En zeker geen negen-tot-vijfmentaliteit hebben.” 

“Soms kom ik ’s nachts speciaal voor de storingsdienst terug. We houden dan de wacht, bewaken het proces of zijn er juist als er iets aan de hand is. Nu draai ik nog mee om ervan te leren, later wil ik dit alleen kunnen doen.”

Doorgroeien? Ja, graag!

Wat begon als een tijdelijke baan, is nu Seans toekomst geworden. In zijn glazen bol ziet hij zichzelf als bedrijfsleider.

“Het lijkt mij leuk om een eigen draai aan het bedrijf te geven. Je krijgt dan een grotere verantwoordelijkheid en meer uitdaging. Ik doe veel ervaring op en volg cursussen om daar te komen. Zo rondde ik dankzij Walkro een compostcursus en een bhv-cursus af. Ook mag ik nog andere, diepgaandere cursussen volgen. Het geeft mij een goed gevoel over mijn toekomst bij Walkro: er liggen kansen voor het oprapen.”

Direct solliciteren? Laat hier weten hoe we je kunnen bereiken, dan plannen we een gesprek!

    Nieuwsoverzicht