Youri zit op z’n plek en wil niet meer weg

18 augustus 2022

Vier jaar geleden begon Youri Fonteyne bij Walkro met vakantiewerk. Eigenlijk alleen voor de zaterdag, maar al gauw werd dat meer. Nu is hij leidinggevende over een van de productiehallen: een functie die hij nooit had gedacht te bereiken. “Vier jaar geleden kon ik mij niet voorstellen dat ik zou staan waar ik nu sta.”

“Vanaf dag één voelde het alsof ik hier al jaren rondloop”

Een plotse carrière

Youri is pas 23, maar heeft al een aardige carrière bij Walkro. Op zijn 18de hoorde hij via de vriend van zijn zusje, de zoon van de directeur, dat Walkro mensen zocht. De rest is geschiedenis. 

“Het begon als ieder ander baantje. Ik had geld nodig, Walkro zocht mensen en ik startte met productiewerk. Ik houd niet eens van champignons! Maar hoe langer ik er werkte, hoe leuker ik het vond: ik begon de werkzaamheden beter te begrijpen en werd er ook steeds beter in.” 

Walkro is de grootste producent van champignoncompost van Europa. Maar je hoeft niet van champignons te houden om er fijn te werken. Youri is daarvan het levende bewijs.

Smaakt naar meer

Iedere dag vertrok Youri met een glimlach naar zijn werk. Dat smaakte naar meer. “Ik wist van mezelf dat ik meer kon. Meer uitdaging, verantwoordelijkheid en afwisseling: dat wilde ik. Door veel van collega’s te leren en ervaring op te bouwen, werd ik uiteindelijk leidinggevende. Nu los ik problemen op, zodat die in de toekomst niet meer voorkomen en stuur ik mensen aan.”

“Vier jaar geleden kon ik mij niet voorstellen dat ik zou staan waar ik nu sta.”

Lekker sfeertje

Wat kun je nu precies verwachten van werken bij de grootste producent van champignoncompost van Europa? In ieder geval veel afwisseling en een gezellige sfeer. Youri kan hierover meepraten. 

“Mijn collega’s maken mijn werkdag tot wat die is. Mijn team bestaat uit jonge gasten met een gemiddelde leeftijd van 23. Er hangt een gezellige sfeer en er wordt veel gelachen. Dat is toch wel belangrijk als je elkaar elke dag ziet. Ik ga hierdoor elke dag met enorm veel zin naar mijn werk.”

Ook de uitdagende werkzaamheden trekken hem. “Op maandag, dinsdag en woensdagochtend zijn we druk bezig met enten. Donderdag en vrijdag bereiden we de nieuwe week voor. We vullen dan nieuwe tunnels, zodat we op maandag weer van voren af aan kunnen beginnen. Ook maken we alles brandschoon.” 

Champignoncompost maken bestaat uit een paar fases. In Fase 1 worden de basisgrondstoffen (paardenmest, kippenmest, gips en proceswater) gemengd en gefermenteerd tot verse compost. In Fase 2 wordt deze compost gepasteuriseerd in zogenoemde tunnels. Na zo'n vijf dagen is het mengsel klaar voor Fase 3. Fase 3 start met enten; het toevoegen van een specifiek type broed (graan met daarop champignonschimmel). De compost mét toegevoegde champignonschimmel krijgt daarna 15 tot 18 dagen de tijd om volledig doorgroeid te raken. Als de compost helemaal doorgroeid is is ons productieproces klaar. Dan wordt de compost met vrachtauto's afgeleverd bij champignonkwekers, vooral in Europa, maar ook ver daarbuiten!

Flexibel werk in de agrarische sector

Walkro groeit en groeit. Toch blijven de lijnen kort en is er veel persoonlijke aandacht. Het is de reden dat het voor Youri vier jaar geleden voelde als thuiskomen. “Vanaf dag één voelde het alsof ik er al jaren rondliep. Als verlegen jongen kwam ik binnen. Ik geloofde erin dat ik door de persoonlijke aandacht kon bereiken wat ik wilde.”  

“Werken bij Walkro betekent veel vrijheid, een goed loon en flexibel werk, zeker voor de agrarische sector. Zolang je jouw taken doet én afkrijgt, is het oké om daarna rust te pakken.”

De volgende stap

Dat Youri ambities heeft, is duidelijk. Is de top als leidinggevende nu bereikt voor hem? Nog lang niet. “In mijn vakantie dacht ik veel na over mijn toekomst. Ik had het niet verwacht, maar kwam tot de conclusie dat ik weer een opleiding wilde volgen. Ik probeerde eerder al studies af te ronden en dat lukte mij steeds niet. Maar de mensen van Walkro hebben mij zekerder gemaakt. Ze hebben mij het vertrouwen in mezelf teruggegeven en een doel voor mij gesteld. In september start ik met een studie humanresourcesmanagement of commerciële economie. 

Hoewel er een nieuwe uitdaging op Youri wacht, verlaat hij het warme Walkro-nest niet? “Nee, daarvoor heb ik het er te veel naar mijn zin. Ik blijf als oproepkracht op de zaterdag doorwerken. Zo blijf ik mijn collega’s gelukkig nog zien. Daarna hoop ik terug te keren in een passende, hogere functie.” 

Direct solliciteren? Laat hier weten hoe we je kunnen bereiken, dan plannen we een gesprek!

    Nieuwsoverzicht