Productieleider Richard Witt maakt al 26 jaar deel uit van de geoliede machine in Meterik

27 juni 2024

Richard Witt werkt al 26 jaar op locatie in Meterik. Hij begon als productiemedewerker en klom op tot productieleider. Samen met zijn collega’s van de productie zorgt Richard ervoor dat alles in het pasteurisatie- en doorgroeiproces gesmeerd loopt, waarbij hij grofweg 40% van zijn tijd in de hal doorbrengt en 60% op kantoor. Richard is niet de enige uit het gezin Witt die bij Walkro werkt, ook zijn zoon Sjors werkt er alweer 13 jaar.

Dat loopt gesmeerd

Op kantoor regelt Richard de planning, stelt hij entlijsten op en schrijft hij compostbeoordelingen uit. Daarnaast is er elke donderdagmiddag overleg met alle productieleiders. In de productiehal is Witt verantwoordelijk voor het instellen en opstarten van de tunnels, en helpt hij met schoonmaakwerkzaamheden. Natuurlijk zijn er altijd tal van randzaken en ook het klein onderhoud van de machines neemt hij voor zijn rekening. Richard: “Kleine storingen kan ik prima zelf oplossen. Met 26 jaar ervaring weet je wel hoe zo’n machine in elkaar zit en wat er kan gebeuren.” Op vrijdag is het altijd flink aanpoten. “We maken dan alles goed schoon, zodat we op maandag letterlijk weer met een schone lei kunnen beginnen.”

De kracht van routine

Elke dag in de productiehal van Walkro is anders, maar voor het team van fase 2 en 3 (pasteurisatie- en doorgroeiproces) blijft de wekelijkse routine onveranderd. Dit is precies wat Richard zo waardeert in zijn werk. “Ik vind het fijn om te weten wat er elke week moet gebeuren. Op maandag dit en op dinsdag dat. Die vastigheid bevalt me. Misschien komt het ook door mijn leeftijd. Het hoeft niet meer zo uitdagend,” lacht Richard.

Neuzen in dezelfde richting

In een klein team is het nog belangrijker dat iedereen op één lijn zit. Richard benadrukt: “We hebben een gezamenlijke verantwoording dat alles goed schoon is, zodat het eindproduct in de allerbeste staat geproduceerd wordt. We zetten ons allemaal 100% in, voor minder doen we het niet.” Het team is goed op elkaar ingespeeld.

“Als er een nieuwe collega bij komt, is het belangrijk dat het klikt met iedereen. De beslissing om iemand wel of niet aan te nemen, maken we dan ook gezamenlijk.”

Biëstig gröts!

Walkro voelt voor Richard als één grote familie. Hij staat bekend als een allemansvriend en kan het met al zijn collega’s goed vinden.

“Ik ben trots op hoe Walkro werkt. We communiceren open met elkaar. Je mag jezelf uitspreken en er wordt naar iedereen geluisterd. We hebben het niet altijd gemakkelijk gehad als bedrijf, maar zijn er samen sterker uitgekomen. Ook ben ik trots op het eindproduct dat we samen neerzetten.”

Natuurlijk koestert Richard ook trots op zijn eigen familie, zijn gezin. “Ik ben 35 jaar getrouwd met Marian en daar ben ik trots op, net zoals ik trots ben op mijn twee jongens.”

Voetjes van de vloer met DJ Richard

Dit jaar bereikt Richard de leeftijd van 60, waardoor hij geleidelijk het stokje overdraagt aan een van zijn collega’s en zelf verdergaat in de rol van rechterhand. Deze verandering biedt hem ook meer ruimte voor zijn passie. Al tien jaar staat DJ Richard twee keer per maand achter zijn draaitafel en komen de voetjes van de vloer bij Disco ’t Trefpunt. “Dit is een discoavond voor mensen met een beperking. Als ik draai en ik zie die blije koppies, dan word ik zelf ook helemaal blij.”

Direct solliciteren? Laat hier weten hoe we je kunnen bereiken, dan plannen we een gesprek!

    Nieuwsoverzicht